Al 60 jaar een eigen theater in Den Haag

Theater voor groot en klein

Kooman's Poppentheater is in 1960 opgericht door Frank Kooman, en wordt nu voortgezet door zijn zoon Arjan Kooman. Kooman's Poppentheater is het oudste vaste poppentheater van Nederland en speelt al 60 jaar zonder structurele subsidie.

Sinds de opening worden twee keer per week eigen voorstellingen gespeeld voor kinderen. Het theater leent zich ook uitstekend voor een besloten voorstelling zoals een schoolreisje of een cultureel uitstapje. En niet te vergeten voorstellingen voor volwassenen, die alleen op afspraak worden gegeven.

Het is bovendien een reizend gezelschap, dat voorstellingen speelt in theaters, op festivals en scholen in Nederland en België.

Coronaproof naar het theater

Wij beschikken over een gescheiden ventilatiesysteem dat voldoet aan het bouwbesluit. Lucht wordt niet gecirculeerd!

Steun het theater

Eigen Atelier

Ontwerp, poppen en decors komen uit eigen atelier. Verhalen, teksten en stemmen zijn van Arjan Kooman. De muziek en liedjes worden gecomponeerd en uitgevoerd door Joost Kooman. Kooman's Poppentheater maakt ook poppen in opdracht en werkt regelmatig samen met kunstenaars uit verschillende disciplines.

Voorstellingen

Het repertoire bestaat op dit moment uit 9 kindervoorstellingen en 1 voorstelling voor volwassenen. Elke twee jaar wordt een nieuwe kindervoorstelling aan het bestaande repertoire toegevoegd.

Elk seizoen speelt Kooman's Poppentheater circa 180 voorstellingen.

Geschiedenis

Kooman's Poppentheater werd in 1960 geopend in de Galileïstraat 2-A in Den Haag. Na negen jaar werd het theater te klein en verhuisden poppen, decors en spelers naar het Haagse Statenkwartier, waar zij in een oud pand aan de Frankenstraat hun definitieve thuisbasis vonden.

Bekijk het archief
Interieur

Het interieur van het theater werd ontworpen door stadsarchitect Sjoerd Schamhart, met aanpassingen in 2007 van interieurarchitect Jacobine van Beurden. De koperen plafondplastieken en schilderingen zijn van Nic Blans sr.

Het theater heeft 80 zitplaatsen voor volwassenen of 125 kinderplaatsen.

Achter de schermen

poppentheater berber kroon

Arjan Kooman

Arjan Kooman was van kind af aan nauw betrokken bij het poppentheater. Hij behaalde eerst zijn diploma aan de School voor de Journalistiek, maar geïnspireerd door het theater van zijn vader, maakte ook hij een definitieve keuze voor het poppenspel. Hij schrijft zijn eigen stukken en sinds 1995 is hij full-time theatermaker en speler van het poppentheater. Sinds 2011 speelt Arjan Kooman alle voorstellingen.

poppentheater berber kroon

Joost Kooman

Joost Kooman componeert de muziek en de liedjes bij de voorstellingen.

poppentheater berber kroon

Berber Kroon

Berber Kroon doet sinds 2005 de zakelijke leiding van het poppentheater. Daarnaast is zij de zakelijk leider van theater De Nieuwe Regentes.

poppentheater ellen van dongen

Ellen van Dongen

Ellen van Dongen werkt sinds 2011 als assistent-poppenspeler en educatief medewerker. Daarnaast geeft ze les op een basisschool.

poppentheater frans hakkemars

Frans Hakkemars

Frans Hakkemars werkt sinds 2010 als assistent-poppenspeler. Daarnaast geeft hij eigen voorstellingen, onder meer in zijn woonplaats Uithoorn.

poppentheater marlieke schoorl

Marlieke Schoorl

Marlieke Schoorl helpt bij het maken van nieuwe voorstellingen in het atelier. Zij maakt en restaureert de 'kostuums' van de poppen. Zij woont in Rossum en is poppenmaker en illustrator.

poppentheater frank kooman

Oprichter Frank Kooman (1929-2011) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De poppen hebben het uiteindelijk gewonnen van de piano, want in 1960 opende hij Kooman’s Poppentheater. Wel componeerde hij zowel de muziek bij zijn eigen voorstellingen, maar ook voor andere theatermakers zoals Feike Boschma. Er verschenen twee poppenfilms van zijn hand voor de Nederlandse Onderwijsfilm (NOF). In de begintijd speelde hij twee seizoenen voor de VARA-televisie.

poppentheater poppentheater vrijwilligers

En alle vrijwilligers

die ons steunen

Wilt u ook helpen?

Onze klanten

Muzikaal Poppencabaret (volwassenen) werd gespeeld voor:

Wat bezoekers zeggen