theater den haag

Al 60 jaar een eigen theater in Den Haag

En een mobiel theater voor andere locaties

Theater voor groot en klein

Kooman's Poppentheater is in 1960 opgericht door Frank Kooman, en wordt nu voortgezet door zijn zoon Arjan Kooman. Kooman's Poppentheater is het oudste vaste poppentheater van Nederland en speelt al 60 jaar zonder structurele subsidie.

Sinds de opening worden twee keer per week eigen voorstellingen gespeeld voor kinderen. Het theater leent zich ook uitstekend voor een besloten voorstelling zoals een schoolreisje of een cultureel uitstapje. En niet te vergeten voorstellingen voor volwassenen, die alleen op afspraak worden gegeven.

Het is bovendien een reizend gezelschap, dat voorstellingen speelt in theaters, op festivals en scholen in Nederland en België.

Coronaproof naar het theater

In het poppentheater worden alle corona-maatregelen van het RIVM nageleefd. Wij beschikken over een gescheiden ventilatiesysteem dat voldoet aan het bouwbesluit. Lucht wordt niet gecirculeerd! Maximaal 30 personen (incl. kinderen) zijn toegestaan in het theater. Volwassenen houden 1,5 meter afstand (placering). Er is geen garderobe, geen pauze, verplicht handen ontsmetten. Reserveren is verplicht. Een mondkapje kan gedragen worden bij binnenkomst en verlaten van het theater.

Steun het theater

Eigen Atelier

Ontwerp, poppen en decors komen uit eigen atelier. Verhalen, teksten en stemmen zijn van Arjan Kooman. De muziek en liedjes worden gecomponeerd en uitgevoerd door Joost Kooman. Kooman's Poppentheater maakt ook poppen in opdracht en werkt regelmatig samen met kunstenaars uit verschillende disciplines.

Voorstellingen

Het repertoire bestaat op dit moment uit 9 kindervoorstellingen en 1 voorstelling voor volwassenen. Elke twee jaar wordt een nieuwe kindervoorstelling aan het bestaande repertoire toegevoegd.

Elk seizoen speelt Kooman's Poppentheater circa 180 voorstellingen.

Geschiedenis

Kooman's Poppentheater werd in 1960 geopend in de Galileïstraat 2-A in Den Haag. Na negen jaar werd het theater te klein en verhuisden poppen, decors en spelers naar het Haagse Statenkwartier, waar zij in een oud pand aan de Frankenstraat hun definitieve thuisbasis vonden.

Bekijk het archief
Interieur

Het interieur van het theater werd ontworpen door stadsarchitect Sjoerd Schamhart, met aanpassingen in 2007 van interieurarchitect Jacobine van Beurden. De koperen plafondplastieken en schilderingen zijn van Nic Blans sr.

Het theater heeft 80 zitplaatsen voor volwassenen of 125 kinderplaatsen.

Achter de schermen

poppentheater berber kroon

Arjan Kooman

Arjan Kooman was van kind af aan nauw betrokken bij het poppentheater. Hij behaalde eerst zijn diploma aan de School voor de Journalistiek, maar geïnspireerd door het theater van zijn vader, maakte ook hij een definitieve keuze voor het poppenspel. Hij schrijft zijn eigen stukken en sinds 1995 is hij full-time theatermaker en speler van het poppentheater. Sinds 2011 speelt Arjan Kooman alle voorstellingen.

poppentheater berber kroon

Joost Kooman

Joost Kooman componeert de muziek en de liedjes bij de voorstellingen.

poppentheater berber kroon

Berber Kroon

Berber Kroon doet sinds 2005 de zakelijke leiding van het poppentheater. Daarnaast is zij de zakelijk leider van theater De Nieuwe Regentes.

poppentheater ellen van dongen

Ellen van Dongen

Ellen van Dongen werkt sinds 2011 als assistent-poppenspeler en educatief medewerker. Daarnaast geeft ze les op een basisschool.

poppentheater frans hakkemars

Frans Hakkemars

Frans Hakkemars werkt sinds 2010 als assistent-poppenspeler. Daarnaast geeft hij eigen voorstellingen, onder meer in zijn woonplaats Uithoorn.

poppentheater marlieke schoorl

Marlieke Schoorl

Marlieke Schoorl helpt bij het maken van nieuwe voorstellingen in het atelier. Zij maakt en restaureert de 'kostuums' van de poppen. Zij woont in Rossum en is poppenmaker en illustrator.

poppentheater frank kooman

Oprichter Frank Kooman (1929-2011) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De poppen hebben het uiteindelijk gewonnen van de piano, want in 1960 opende hij Kooman’s Poppentheater. Wel componeerde hij zowel de muziek bij zijn eigen voorstellingen, maar ook voor andere theatermakers zoals Feike Boschma. Er verschenen twee poppenfilms van zijn hand voor de Nederlandse Onderwijsfilm (NOF). In de begintijd speelde hij twee seizoenen voor de VARA-televisie.

poppentheater poppentheater vrijwilligers

En alle vrijwilligers

die ons steunen

Wilt u ook helpen?

Vrienden van Kooman's Poppentheater

Stichting Vrienden van Kooman's Poppentheater

Doel van de stichting
Het doel van de Stichting Vrienden van Koomans Poppentheater (hierna: de Stichting) is het theater te ondersteunen in de breedste zin van het woord.

Projecten
Omdat Kooman’s Poppentheater geen structurele subsidie ontvangt, helpt de Stichting bij het aanvragen en verantwoorden van projectsubsidies op het gebied van cultuur of voor facilitaire zaken voor het theater. Zoals bijvoorbeeld aanvraag van projectsubsidies voor het project “Jubileumboek en dvd 50 jaar Kooman’s Poppentheater” of nieuwe geluidsapparatuur.

poppentheater stichting vrienden van
Vriend Voorstellingen

Ook voor kinderen die om (financiële) redenen het theater niet kunnen bezoeken, komt de Vriendenstichting in actie. Met de donaties van inmiddels 260 Vrienden van het theater, particulieren die het theater een warm hart toe dragen, wordt op deze manier vijf keer per jaar een voorstelling (mede) mogelijk gemaakt.

Scholen en instellingen kunnen een financiële bijdrage aanvragen via: stichting@koomanspoppentheater.nl

Dankzij de Vrienden is er de afgelopen jaren gespeeld voor scholen met slechthorende, autistische en moeilijk lerende kinderen, buurthuizen, pleeggezinnen van de Stichting Jeugdformaat, slechtziende kinderen, kindertehuizen, gezinnen bij de voedselbank, een kinderkamp voor kinderen met kanker en nog veel meer.

Ook Vriend worden?

Draagt u Koomans Poppentheater een warm hart toe en wilt u dat meer kinderen kunnen genieten van een voorstelling? U kunt al Vriend worden met een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 15,00.

Vrienden krijgen:

  • een rood Vriendenkussentje om op te zitten tijdens de voorstelling (hier kunt u om vragen wanneer u het theater bezoekt)
  • jaarlijks een Nieuwsbrief, waarin wij u op de hoogte houden van de activiteiten van het theater en de Stichting
  • een uitnodiging voor de jaarlijkse Vriendendag, waar u met andere Vrienden kunt genieten van een bijzondere voorstelling, met na afloop een kijkje achter de schermen en ter afsluiting een borrel
Algemeen

Culturele ANBI
De Stichting Vrienden van Kooman’s Poppentheater is door de belastingdienst erkend als Culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en is daarom geen erf- of schenkbelasting verschuldigd. Ook zijn giften aan de Stichting Vrienden van Kooman’s Poppentheater hierdoor onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Kijk op www.belastingdienst.nl voor meer informatie.

Fiscaal nummer: 807171542

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Kooman's Poppentheater bestaat uit: Frits Stouten (voorzitter), Niels de Lanoy Meijer (penningmeester), Diana Weber (secretaris), Madeleen Reijnders (bestuurslid vriendenvoorstellingen) en Ellen Hal (bestuurslid).

Beloningsbeleid bestuursleden: onbezoldigd vrijwilliger

Meest recente jaarverslag en de financiële verantwoording:

Jaarverslag en financiële verantwoording (PDF)

Voor meer informatie of aanvragen voor een financiële bijdrage: stichting@koomanspoppentheater.nl
of 070 355 9305

Vriend worden!

Onze klanten

Muzikaal Poppencabaret (volwassenen) werd gespeeld voor:

Reizend theater

Behalve de 100 voorstellingen per jaar in het eigen theater in Den Haag is Kooman's Poppentheater ook een reizend gezelschap. Met het reizend theater worden nog eens 80 voorstellingen per jaar op locatie gespeeld in theaters, op festivals, scholen en voor volwassenen.

Voor kinderen van 4 tot 11 jaar spelen wij met ons reizend theater onder meer op scholen, in bibliotheken en theaters. Voor kleuters, middenbouw maar óók voor de groepen 6-8! De voorstellingen zijn ook geschikt voor het speciaal basisonderwijs. Wilt u een voorstelling bijwonen? Leerkrachten kunnen een vrijkaartje aanvragen voor het eigen theater!

Voor volwassenen speelt het theater voor bedrijven, instellingen, bij congressen en symposia, maar ook voor particulieren die iets willen vieren!


Technische gegevens
Een verduisterbare ruimte is essentieel voor onze voorstellingen. U vindt alle informatie in de bestanden hieronder. Technische specificaties en zaalindeling van ons reistheater:

Ons theater speelt in heel Nederland en op aanvraag in het buitenland.

Voor meer informatie: bel 070 3559305 of vul het aanvraagformulier in

Aanvragen

Wat bezoekers zeggen