KOOMAN'S POPPENARCHIEF

Wij delen met trots en plezier ons poppenarchief: van de beginjaren na de oorlog, de televisieuitzendingen met IJsco de IJsbeer, de opening van het eigen theater in 1960 en sindsdien de vele voorstellingen voor jong en oud. Het archief wordt regelmatig aangevuld met afbeeldingen en bijschriften.

Student, componist, pianist en poppenspeler.
  • 1949

Frank Kooman studeert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij blijft tijdens zijn studie kindervoorstellingen spelen in het Theater der Verenigde Poppenspelers. Het repertoire bestaat nu uit zeven voorstellingen. Inmiddels componeert hij de muziek voor voorstellingen van Guido van Deth (zoals dit kerstspel) maar ook voor andere poppenspelers zoals Feike Boschma, Frans ter Gast en Paul van Vliet sr.(de vader van de cabaretier). De muziek wordt live -deels geïmproviseerd- uitgevoerd op een piano achter de schermen. Guido van Deth vertrekt in dit jaar met zijn groep voor een tournee van twee maanden naar Curaçao, Aruba en Venezuela. Frank Kooman reist mee als pianist!

Theater der Vereenigde poppenspelers
  • 1947

Frank Kooman kwam uit een kunstzinnig gezin. Zijn moeder ging in de jaren '20 naar de kunstacademie en zong in klassieke concerten, zijn pleegvader was tekenleraar en regisseur van amateurtoneel. Als kind tekende Frank veel, speelde piano en .. poppenkast. Het bijzondere was dat hij er op het gymnasium mee door ging. In die tijd opende Guido van Deth het 'Theater der Vereenigde Poppenspelers’ aan de Nassau Dillenburgstraat 8. Als 17-jarige scholier maakte Frank hier in december 1946 zijn debuut met zijn eigen kindervoorstelling ‘Het Aardmannetje,’ waarin de groene en de rode draak een rol speelden. (foto: Lambert de Jong)